Certificaten

VCA

Paas Totaalafbouw is VCA gecertificeerd – VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu). De checklist is een uitgebreide vragenlijst die gebruikt wordt als doorlichting- en screeningsysteem ten behoeve van aannemers (opdrachtnemers, contractors) die bij opdrachtgevers werkzaamheden verrichten. In feite is VCA meer dan een checklist.

NOA

Paas Totaalafbouw B.V. is aangesloten bij de NOA en levert haar werk met de NOA Afbouw Garantie. NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven) vertegenwoordigt een groot deel van de Nederlandse Afbouwbranche.

NOA-leden delen middelen en kennis om het niveau van de branche hoog te houden. NOA biedt zekerheid aan consumenten die een vakman zoeken voor stucwerk, vloer & terrazzo en plafond & wandmontage. Duidelijke afspraken tussen consument en afbouwbedrijf, vakwerk, probleemoplossend meedenken en geen kleine lettertjes, daar staan de NOA vakmensen voor.

KOMO Afbouw (BRL 9600)

Het KOMO-Afbouw is een procescertificaat dat is gebaseerd op de beoordelingsrichtlijn BRL 9600. Dit is een beoordelingsrichtlijn voor het diverse afbouwwerkzaamheden, zoals het monteren van systeemwanden en –plafonds, stukadoorswerk, spackspuitwerk en vloeren.

KOMO-afbouw: kwaliteit aantoonbaar

Voor opdrachtgevers is het moeilijk te beoordelen wat een afbouwbedrijf in huis heeft. Met het KOMO-procescertificaat voor afbouwwerkzaamheden kunnen kwalitatief goede bedrijven zich onderscheiden. Het biedt klanten zekerheid over de bedrijfsvoering en vakbekwaamheid van de organisatie en de kwaliteit van de werkzaamheden. Door toenemende concurrentie is onderscheidend vermogen voor kwalitatieve afbouwbedrijven steeds belangrijker. Het KOMO-Afbouw certificaat mag zich dan ook in een steeds toenemende belangstelling verheugen.

Wat is KOMO-Afbouw en BRL 9600?

Het KOMO-Afbouw is een procescertificaat dat is gebaseerd op de beoordelingsrichtlijn BRL 9600. Dit is een beoordelingsrichtlijn voor het diverse afbouwwerkzaamheden, zoals het monteren van systeemwanden en –plafonds, stukadoorswerk, spackspuitwerk en vloeren. Om in aanmerking te komen voor het KOMO-Afbouw procescertificaat moet het afbouwbedrijf voldoen aan de BRL 9600 en de van toepassing zijnde uitvoeringsrichtlijnen. Het certificaat kan gelden voor verschillende deelgebieden, afhankelijk van de werkzaamheden.

Voordelen voor het afbouwbedrijf

Een KOMO-Afbouw certificaat biedt het afbouwbedrijf diverse voordelen. Met het certificaat kan het afbouwbedrijf garanties bieden ten opzichte van niet gecertificeerde bedrijven. Het is hiermee een middel om zich te onderscheiden ten opzichte van bedrijven die het met de kwaliteit niet zo nauw nemen. In steeds meer bestekken wordt het KOMO-Afbouw certificaat daarom al geëist. Maar ook voor de interne organisatie biedt het afbouwcertificaat voordelen. Doordat het afbouwbedrijf meer zorg besteed aan de interne processen worden fouten voorkomen en hiermee kosten bespaard. Het bedrijf voldoet aan wettelijke eisen en kwaliteit en veiligheid worden waar mogelijk verbeterd. Bovendien dekt het bedrijf zich hiermee in tegen eventuele claims, doordat kwaliteit en veiligheid door middel van registraties kunnen worden aangetoond.

Wat heeft de opdrachtgever hieraan?

In de bouw is certificering niet nieuw. Certificaten als ISO 9001 en VCA zijn in de markt bekend en worden volop geëist. Zitten opdrachtgevers te wachten op nog een certificaat? Het KOMO-Afbouw certificaat overlapt de essentiële onderdelen van VCA, maar gaat lang niet zover als ISO 9001. Waar ISO 9001 voor veel afbouwbedrijven een brug te ver is, is de BRL 9600 veel praktischer en specifiek voor de afbouwbranche. Voor de opdrachtgever is het KOMO-Afbouw dan ook een redelijke eis, waaraan ook kleine bedrijven kunnen voldoen. Opdrachtgevers die KOMO-Afbouw van hun leverancier eisen, krijgen hiervoor op voorhand de garantie dat kwaliteit wordt geleverd volgens een beproefde werkmethode en met vakbekwaam personeel.

Borgen van vakmanschap

Ook bij certificering blijft het eigenlijke vakmanschap toch een belangrijke rol spelen. De menselijke factor in de afbouw is zeer belangrijk in het te behalen kwaliteitsniveau. Met certificering wordt een minimaal kwaliteitsniveau behaald en bewaakt. De “papieren rompslomp” waarvoor elke ondernemer terecht angstig is, valt bij deze certificering reuze mee. Bepaalde zaken zijn toch echt noodzakelijk en nuttig om schriftelijk vast te leggen. Niet alleen voor de controle door de certificerende instelling, maar ook voor de juridische indekking van het bedrijf en voor de duidelijke communicatie richting opdrachtgever.